Składniki:
ugotowane, obrane ziemniaki (ugotowane z liściem laurowym i ząbkiem czosnku)
cebula
2 łyżki mąki
1 jajko
mała kostka sera żółtego startego na drobnej tarce
przyprawy
masło i oliwa
bułka tarta
Po ugotowaniu ziemniaków, wyciągamy liść laurowy, dodajemy łyżkę masła i ugniatamy. Można dodać łyżeczkę śmietany albo kapkę mleka. Masa musi być jednolita - gładka. Do ziemniaków dodajemy posiekaną drobno i usmażoną na oliwie cebulę. Kiedy wszystko ostygnie doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy ser żółty i jajko oraz mąkę. Masa powinna być gęsta.
Formujemy z tego kulki i obtaczamy je w bułce tartej.
Pieczemy na blaszce, na papierze ok 40 minut, w połowie czasu przewracając na drugą stronę.
Temperatura 180 - 190 stopni.