Super pieczone ziemniaczki o maślanym smaku i z minimalnym nakładem pracy.
Potrzebujemy:
ziemniaki o podobnej wielkości
masło klarowane i zwykłe, lub tylko zwykłe
czosnek sproszkowany
sól
Ja obieram ziemniaki, ale mogą być tylko porządnie umyte. Bierzemy drewnianą łyżkę i na niej kładziemy ziemniaka. Kroimy go w plasterki - ale nie do końca, na tyle na ile łyżka pozwala. Robimy taką harmonijkę. Odległość ok 3 mm.
Układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym klarowanym lub zwykłym masłem. Na każdego ziemniaka sypiemy sól, czosnek i smarujemy masłem.
Pieczemy w piekarniku w 220 stopniach, godzinę. W trakcie pieczenia ok 2 razy smarujemy ziemniaka masłem.
Szukaj na tym blogu
piątek, 27 września 2013
poniedziałek, 23 września 2013
Fasolka po bretońsku
Przepis na moją fasolkę po bretońsku w drugim moim blogu
http://paula-i-wojtek.blogspot.com/2010/11/fasolka-po-bretonsku-pyszny-przepis.html
http://paula-i-wojtek.blogspot.com/2010/11/fasolka-po-bretonsku-pyszny-przepis.html
Subskrybuj:
Posty (Atom)