
Nie lubię grzybów... jedyne jakie lubię to boczniaki i pieczarki. Dlatego moje pierożki wigilijne będą z pieczarkami... i nikt się nie kapnie :)
Zrobiłam ok 50 pierogów, więc ilość składników podaję na taką ilość.
Składniki na farsz:
40 dag kapusty kiszonej
50 dag pieczarek
1 duża cebula
2 suszone grzyby
sól, pieprz
Kapustę płuczemy, następnie gotujemy w garnku z suszonymi grzybkami. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce na grubych oczkach. Na patelni podsmażamy osoloną i drobno posiekaną cebulkę. Na drugiej patelni, na maśle podsmażamy starte pieczarki.
Kapustę gotujemy do momentu aż zmięknie... mniej więcej tyle ile zajmuje nam obróbka pieczarek (z myciem włącznie) i cebuli. Następnie wszystko dobrze odcedzamy i wrzucamy do jednej miski (po ostygnięciu).
Wszystko mieszamy, soli i doprawiamy pieprzem. Trzeba dać odrobinę więcej przypraw.... niż na smak, bo ciasto będzie bez soli i przypraw.
Ciasto:
Koniecznie mąka DIAMANT.
wrzątek
łyżka oleju
Na stolnicy wysypujemy przesianą mąkę. Polewamy łyżką oleju i wlewamy wrzątek. Mieszamy łyżką, potem już ugniatamy ręką. Ciasto musi być mięciutkie.
Wałkujemy, wykroiwamy kółeczka i lepimy pierożki.
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Wyjmujemy kiedy wypłyną na wierzch.
Przed podaniem w wigilię obsmażamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz