Szukaj na tym blogu
czwartek, 29 listopada 2012
Przepis na suflet serowy łatwy
Wojciech kupił foremki do sufletów, to jeszcze tego samego dnia postanowiłam je wypróbować.
Zrobiłam suflet serowy, pierwszy raz w życiu. Nawet nie jadłam sufletu.
Składniki:
130 g sera żółtego
4 jajka
przyprawy (w tym gałka muszkatołowa)
4 łyżeczki bułki tartej.
Natłuszczamy foremki masłem i posypujemy bułką tartą.
Żółtka ucieramy mikserem z solą, pieprzem i gałką. Następnie dodajemy żółty ser, utarty drobniutko. Do tych żółtek dodajemy ubitą pianę z białek (z solą). Dodajemy resztę bułki tartej.
Pieczemy w 220 stopniach ok 35 minut.
Nie wolno otwierać piekarnika w czasie pieczenia.
Następnym razem użyję różnorodnych serów, żeby wzbogacić smak - np lazura, albo gorgonzoli.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz