Potrzebujemy:
1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
200 g mąki
żółtko
Na sos:
ser lazur zielony
camambert
ser żółty
odrobina śmietany 30% lub mleko 3,2%
Ugotowane ziemniaki gnieciemy na papkę tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy żółtko i mąkę. Z tego wyrabiamy ciasto i formujemy w wałek, grubości ok 2 cm.
Lekko go spłaszczamy i kroimy na kawałki ok 2 na 3 cm.
Powstałe gnocchi lekko spłaszczamy widelcem, aby sos się ich dobrze trzymał.
Gotujemy we wrzącej wodzie, osolonej z odrobiną oliwy.
Wyjmujemy je kiedy wypłynął na wierzch (po ok 2 minutach od wypłynięcia)
Sos:
W rondelku rozgrzewamy śmietanę lub mleko. Wrzucamy posiekane sery - camamberta można obrać ze skórki, bo ona się nie roztapia. Sos jest gotowy kiedy sery się połączą.
Polewamy gnocchi i SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz