Wczoraj na obiad zrobiłam wg przepisu paluszki pieczone, ale moje kształtem paluszków nie przypominały, więc bardziej krokiety czy kotleciki.
Potrzebujemy:
ok 1kg - 1,5 kg ziemniaków
2 jajka
ok szklanka mąki do ciasta i trochę do obtoczenia krokietów
olej
gałka muszkatołowa
2 łyżki jogurtu naturalnego lub greckiego
pieprz i sól
pęczek szczypioru
Ziemniaki gotujemy, ugniatamy i lekko studzimy. Dodajemy jogurt, drobno posiekany szczypior przyprawy, jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Na stolnicy wysypujemy mąkę, i każdy uformowany kotlecik dokładnie obtaczamy w mące z każdej strony.
Dużą blachę do pieczenia dokładnie smarujemy sporą ilością oleju. Układamy kotleciki. Wierzch każdego z krokietów smarujemy lekko olejem.
Pieczemy w gorącym piekarniku ok 25 minut w 190 stopniach. Ja pod koniec pieczenia, odwracałam krokiety na drugą stronę.
Na koniec kładziemy na talerz z ręcznikiem papierowym aby odsączyć niepotrzebny tłuszcz.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz