Zapraszam do spróbowania mojego letniego odkrycia.
Super efektowne ciasto i zniewalającym smaku, zaskakującym spodzie i słodkimi owocami.
Na spód potrzebujemy:
100 g masła
100 g cukru
200 g mąki
pół słoiczka śliwkowego dżemu
tortownica
Smarujemy tortownicę masłem. W misce przygotowujemy kruszonkę - mąka, masło, cukier, ugniatamy rękoma. Kiedy składniki się połączą wrzucamy wszystko do tortownicy, przygotowujemy jak spód do ciasta - czyli przyklejamy i ugniatamy wszystko do blaszki. Pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach.
Po wyjęciu całość rozwalamy widelcem, czyli ciasto robimy z powrotem na kruszonkę. Wtedy dodajemy powidła i ugniatamy znowu jak na spód przystało. Chłodzimy w lodówce.
KREM
ricotta lub mascarpone (z ricottą bardziej przypomina sernik)
śmietanka 36%
cukier puder
Ubijamy śmietankę z cukrem, dodajemy ser.
Krem nakładamy na spód (ostudzony).
Na krem układamy owoce - borówki, maliny, porzeczki (co kto ma w lodówce)
Na owoce wylewamy lekko tężęjącą galaretkę (wcześniej przygotowaną wg przepisu na opakowaniu).
Ciasto chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz