Jakiś czas temu naszła mnie ochota na sajgonki - zobaczyłam takie mrożone w Lidlu. Ale jakoś skład mnie nie przekonał, więc spróbowałam zrobić takie sama.
Wyszły pyszne.
Składniki:
1. opakowanie papieru ryżowego
2. kapusta pekińska
3. makaron z lidla - taki który zalewa się wrzątkiem na 4 minuty
4. pieczarki - lub chińskie grzybki
5. może być papryka lub inne warzywa
6. sos sojowy
Przygotowujemy nadzienie - makaron wg wskazówek na opakowaniu, podsmażamy kapustę poszatkowaną, dodajemy pieczarki, potem makaron i warzywa wg uznania.
Wszystko doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
Papier ryżowy moczymy 2 sekundy w letniej wodzie i odkładamy na sekundę na deskę do krojenia. Następnie układamy małą łyżeczkę farszu i zawijamy tak jak każe producent.
Potem smażymy w głębokim tłuszczu aż do brązowego koloru.
Najlepiej smakują z jakimś sosem - np pomidorowym, albo musztardowo - majonezowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz