Znalazłam ten przepis na interia.pl Ciasto jest bardzo łatwe, pięknie wygląda na talerzu i genialnie smakuje. Wszystkie smaki bardzo do siebie pasują i się przenikają.Zdecydowanie jedno z lepszych ciast jakie jadłam.
Potrzebujemy:
1. puszkę mleka słodkiego (najlepiej już ugotowane - czyli masa krówkowa) ok 400 ml. (jeśli nie ma gotowego to kupujemy mleko zagęszczone słodzone w puszce i gotujemy 2 godziny, potem studzimy).
2.kostka masła o temperaturze pokojowej
3. 250 g cukru
4. 6 jajek
5. 400 g mąki pszennej - ja zawsze używam Basi
6. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
7. tabliczka gorzkiej czekolady -polecam Wedel
8. 2 łyżki gorzkiego kakao
9. 250 g śmietany 36%
Masło ucieramy z cukrem i po kolei dokładamy do ucierania po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. Do pierwszej połowy dodajemy mleko z puszki (2 łyżki zostawiamy na wierzch ciasta). Do drugiej połowy dodajemy roztopioną czekoladę i 2 łyżki kakao. Do wyłożonej papierem tortownicy wylewamy białe ciasto a na nie wylewamy ciasto ciemne. Lekko mieszamy ciasta widelcem.
Pieczemy godzinę w nagrzanym piecu do 175 stopni. Chwile po wyjęciu z pieca wyjmujemy z formy.
Polewa:
Do śmietanki dodajemy 2 łyżki pozostałego mleka skondensowanego i ubijamy z dwoma łyżkami cukru. Krem nakładamy na wierzch ciasta i wszystko posypujemy kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz