Ale udało się i obiad był pyszny.
Przystawka:
warzywna piramidka
Potrzebujemy:
2 cukinie
4 pomidory
spora garść szpinaku świeżego
jogurt grecki
feta
suszony czosnek
sól i pieprz
oregano
ser żółty
Na patelni grillowej podsmażamy osoloną i poplastrowaną cukinię. Następnie w rondelku lub na patelni dusimy szpinak - na maśle z czosnkiem i solą.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
Przygotowujemy sos: kilka łyżek jogurtu greckiego miksujemy z połową opakowania fety i oregano.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Metalowe obręcze smarujemy w środku oliwą z oliwek. Obręcze wkładamy do tortownicy. W obręczy układamy na przemian plastry cukini, pomidorów a na boki wpychamy szpinak. Na samą górę nakładamy sos, całość posypujemy startym serem.
Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut.
Danie główne
Kurczak w carry z ryżem
4 piersi z kurczaka kroimy na mniejszą kostkę i przyprawiamy przyprawą do kurczaka prymat, solą i czarnym pieprzem.
Smażymy na patelni grillowej. W woku podgrzewamy śmietanę 30% - ok 400 - 500 ml. Śmietanę lekko solimy. Dodajemy kurczaka i 2 -3 łyżeczki przyprawy carry. Całość podgrzewamy, aż ładnie zgęstnieje.
Podajemy z ryżem.
Deser dla inwalidy:)
gotowe babeczki kruche do nadziewania
dżem z czarnej porzeczki
masa krówkowa (z zagęszczonego mleka)
Babeczki najpierw nadziewamy dżemem, następnie sporą ilością kajmaku.
Wszystko wyszło bardzo smaczne, przy małym nakładzie pracy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz