Potrzebujemy:
ok 1 kg ziemniaków ugotowanych i ugniecionych
paczka boczku (ja z lidla pokrojonego na cienkie plastry) rozdrobnionego na małe kawałki i usmażonego
pieprz
sól
andruty suche zwykłe
bułka tarta
jajka 2 rozbełtane na talerzu
odrobina masła
olej do smażenia
Ziemniaki po obraniu i ugotowaniu tłuczemy na gładką masę. Dodajemy łyżkę masła i usmażony boczek. Jeszcze gorącą masę nakładamy na wafel, ok 1 - 1.5 cm wartswę na całej długości i szerokości wafla.
Odczekujemy chwilę, aż wafel stanie się miękki i podatny na zwijanie.
Następnie zwijamy wafel w roladę, tubę wałek :)
Odstawiamy do ostygnięcia.
Teraz kroimy w plastry o grubości ok 2 cm.
Następnie każdy plasterek panierujemy. Najpierw jajko potem bułka. Dokładnie aby panierka zakryła każdy kawałek.
Smażymy na gorącym oleju tak długo, aż będą ładnie brązowo- złote.
Podajemy same jako danie np z dipem i surówką, lub jako dodatek do obiadu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz