Jadłam u teściowej warzywa pieczone w beszamelu wg przepisu Ewy Wachowicz.
Ja jak zwykle lubię modyfokować przepisy i tak powstał ten:
Na parze przygotowałam brokuła i ok 1 kg brukselki.
Na patelni usmażyłam 3 sznycle z indyka, wcześniej przyprawione solą, pieprzem i carry.
Wszystko przełożyłam do nasmarowanego masłem naczynie żaroodpornego.
Na wierzch dałam mozzarellę.
Całość zalałam beszamelem :
1 łyżkę masła rozpuszczamy w rondelku. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy. Po rozprowadzeniu mąki w maśle wlewamy do rondelka szklankę mleka. Dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej oraz sól do smaku. Pamiętamy aby ciągle mieszać. Kiedy sos zgęstnieje wlewamy go na warzywa.
Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz