Szukaj na tym blogu
niedziela, 26 października 2014
Zapiekanka z brukselkami i ziemniakami w sosie z sera pleśniowego
Potrzebne nam będą:
kilka ziemniaków
pół kg brukselki
100 gram serka z niebieską pleśnią
30% śmietana - ja kupuje w Biedronce, jest duża
biały pieprz
sól
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości 2-3 mm. Gotujemy ale nie do pełnej miękkości. Około 10 min po zawrzeniu.
Brukselki gotujemy w wodzie z dodatkiem pół szklanki mleka, 1 łyżki cukru i soli. Brukselkę gotujemy ok 10 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy cienko masłem. Wsypujemy ugotowane ziemniaki, pieprzymy białym pieprzem. Na wierzch układamy przekrojone na pół brukselki. Teraz czas na pokrojony w kostkę ser. Całość zalewamy śmietaną. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz