Szukaj na tym blogu
czwartek, 22 grudnia 2011
Przepis na wigilię...
Zrobiłam wczoraj eksperyment. Kupiłam gotowe ciasto francuskie. Wcześniej ugotowałam kwaszoną kapustę, pokroiłam ją, dodałam do niej usmażone pieczarki. Taki farsz nałożyłam na środek francuskiego ciasta. Na wierzch (na farsz) położyłam kawałki wędzonego łososia, posypałam je czosnkiem i koperkiem. Wszystko ładnie zakleiłam i zapiekłam. Taki mój świąteczny, nowoczesny pomysł. Wyszło pyszne...
Piernik świąteczny. Łatwy przepis
Znalazłam gdzieś w sieci taki przepis na piernik... Jeszcze smaku nie znam, ale na oko jest piękny i bardzo łatwy.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 sz mleka
125 g masła, roztopionego
1 jajko
2 łyżeczki kako
2 łyżeczki przyprawy do piernika
3 łyżki powideł - ja dałam porzeczkowe
1 łyżeczka sody i 1 proszku do pieczenia
Ucieramy cukier z jajkiem... powoli dolewamy ostudzone masło, następnie wkładamy dżem...
A teraz wrzucamy wszystkie inne składniki.
Wychodzi mała blaszka (ale nie pasztetowa)
Pieczemy ok 55 minut w 180 stopniach.
Subskrybuj:
Posty (Atom)