Szukaj na tym blogu

środa, 9 lipca 2014

Czekoladowe ciasto bezglutenowe z owocami

Dostałam kawałek tego ciasta od sąsiadki. Tak nam posmakowało, że poprosiłam o przepis i oczywiście już czeka aż mąż wróci z pracy.




Ciasto:
4 jajka
2 tabliczki gorzkiej czekolady
80 gram masła
łyżka oleju z winogron
2 łyżki kakao
80 gram cukru białego lub brązowego


Rozpuszczamy czekoladę z tłuszczami. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Do ostudzonej masy dodajemy masę przyrządzoną z kakao, 3 żółtek i jednego jajka i soli. Pozostałe białka ubijamy z cukrem na gęstą pianę.
Do powstałej masy czekoladowej dodajemy na dwa razy pianę z białek.
Pieczemy w małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i z posmarowanymi bokami masłem.
Temperatura 175 stopni, przez 35 minut.

Ciasto upieczone studzimy na kratce. (wyjmujemy z tortownicy)

Masa:

mały kubeczek śmietany 30 %, 150 - 200 gram serka mascarpone i 3 łyżki cukru pudru miksujemy na gęstą masę.
Nakładamy masę na ciasto a na nie kładziemy ulubione owoce.



Wszystko posypujemy cukrem pudrem.



Oryginalny przepis

http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_czekoladowe_z_owocami/przepis.html