Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 16 grudnia 2013

Rogaliki z powidłami z dzieciństwa

Robiłam takie rogaliki jako dziecko z moją nianią. Piekę je do dziś od czasu do czasu. Rogaliki są przepyszne i bardzo szybko się robi. Do tego banalnie łatwe.

Składniki:
masło - kostka
mąka - ok 300 g
ser biały ok 300 g

powidła gęste najlepiej śliwkowe i cukier puder do posypania

Na stolnicy kroimy w kostkę twaróg, masło i zasypujemy to mąką. Ugniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je dość cienko. Kroimy na trójkąty równoboczne.
Na podstawę trójkąta nakładamy dżem. Zwijamy od podstawy aż do wierzchołka i sklejamy brzegi, formując rogalika.

Układamy na papierze do pieczenia.


Pieczemy ok 25 minut, aż do złotego koloru w 180 stopniach.

Następnie posypujemy cukrem pudrem i jemy pędzikiem :) zanim zrobią to inni :)




Suflet czekoladowy z gorzką czekoladą.

Składniki:
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady - ja Wedel
90 ml śmietany 30% lub 36%
3 łyżki cukru
3 jaja
sól do ubicia białka - czyli malutko :)

Miseczki do pieczenia smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy cukrem.
Zagotowujemy śmietanę z cukrem, dodajemy czekoladę rozdrobnioną, mieszamy aż się rozpuści. Studzimy.
Jajka rozdzielamy - żółtka dodajemy do masy czekoladowej, a białka ubijamy z solą na pianę.
Dodajemy pianę do czekoladowej masy.
Wlewamy do miseczek wcześniej wysmarowanych - sztuk 4. Nie wlewamy masy do krawędzi naczynia, zostawiamy ok 0,5 cm wolnej przestrzeni.
Pieczemy w 180 stopniach ok 13 -15 minut.
Na koniec posypujemy startą czekoladą lub cukrem pudrem.