Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 25 marca 2013

Bezy, które zawsze się udają.

Dostałam przepis od mojej cioci na bezy, które zawsze wychodzą. Jak się okazuje, to wcale nie jest takie trudne.

Potrzebujemy:

4 białka - bez grama żółtka
szklanka cukru
szczypta soli


Białka ubijamy z odrobinką soli, powoli dodając cukier.
Nakładamy duża łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczenie:

w nagrzanym piekarniku do ok 120 - 130 stopni. Suszymy bezy ok 3 - 4 godziny przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Gdyby po wyznaczonym czasie bezy były jeszcze wilgotne w środku, podnosimy temperaturę do 150 stopni dosłownie na kilka minut.

Prosty tort z czerstwych bułek. Rewelacja

Dostałam ten przepis od kuzynki. Zaskakujące w nim jest to, że masa jest robiona z czerstwych bułek. Wygląda elegancko, smakuje bardzo dobrze i jest dość tani.
Według oryginalnego przepisu nazywa się Pawi Puch.

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
1 łyzka oleju
1szklanka cukru
1 łyzka goracej wody
1 szklanka maki
2 łyżki maki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
2 zwykłe bułki lub 4 kajzerki (czerstwe)
3 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
10 dag kokosu
2 kostki masła
cukier waniliowy
dodatkowo dżem - czarna porzeczka

Z podanych składników pieczemy biszkopt.
Białka ubić na sztywno dodawać po jednym żółtku,cukier oraz pozostałe składniki. Pieczemy w tortownicy w 180 stopniach ok 35 minut.
Bułki zalać 2 szklankami mleka zimnego i odstawić aby zmiękły.Następnie rozdrobnić widelcem ale nie odciskać.
1 szklane mleka zagotować z cukrem,dodać przygotowane bułki oraz kokos.Cały czas mieszając,gotować 5 minut,ostudzić.
Masło utrzeć na pulchną masę i nie przerywając ucierać dodać ostudzoną masę oraz cukier waniliowy.
Wystudzony biszkopt podzielić na pół.Nasączamy biszkopt dowolnym napojem. Pierwszy blat posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, następnie przykryć biszkopt i wyłożyć drugą część masy. 
DEKORACJA:
1 łyżka masła,10 dag kokosu,0,5 szklanki cukru.
Masło roztopić na patelni dodać kokos i cukier. Mieszając usmażyć na złoty kolor. Położyć na wierzch ciasta i lekko wklepać w masę.