Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 25 marca 2013

Prosty tort z czerstwych bułek. Rewelacja

Dostałam ten przepis od kuzynki. Zaskakujące w nim jest to, że masa jest robiona z czerstwych bułek. Wygląda elegancko, smakuje bardzo dobrze i jest dość tani.
Według oryginalnego przepisu nazywa się Pawi Puch.

Składniki:

Biszkopt:
5 jajek
1 łyzka oleju
1szklanka cukru
1 łyzka goracej wody
1 szklanka maki
2 łyżki maki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
2 zwykłe bułki lub 4 kajzerki (czerstwe)
3 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
10 dag kokosu
2 kostki masła
cukier waniliowy
dodatkowo dżem - czarna porzeczka

Z podanych składników pieczemy biszkopt.
Białka ubić na sztywno dodawać po jednym żółtku,cukier oraz pozostałe składniki. Pieczemy w tortownicy w 180 stopniach ok 35 minut.
Bułki zalać 2 szklankami mleka zimnego i odstawić aby zmiękły.Następnie rozdrobnić widelcem ale nie odciskać.
1 szklane mleka zagotować z cukrem,dodać przygotowane bułki oraz kokos.Cały czas mieszając,gotować 5 minut,ostudzić.
Masło utrzeć na pulchną masę i nie przerywając ucierać dodać ostudzoną masę oraz cukier waniliowy.
Wystudzony biszkopt podzielić na pół.Nasączamy biszkopt dowolnym napojem. Pierwszy blat posmarować dżemem i wyłożyć połowę masy, następnie przykryć biszkopt i wyłożyć drugą część masy. 
DEKORACJA:
1 łyżka masła,10 dag kokosu,0,5 szklanki cukru.
Masło roztopić na patelni dodać kokos i cukier. Mieszając usmażyć na złoty kolor. Położyć na wierzch ciasta i lekko wklepać w masę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz