Szukaj na tym blogu

piątek, 10 października 2014

Jesienny deser czyli pieczone gruszki w cieście czekoladowym


Potrzebujemy :
puszka gruszek - mogą być świeże
120 gr mąki
125 gr cukru pudru
125 gr roztopionego masła
25 gr kakao (gorzkiego)
1łyżeczka proszku do pieczenia
0.25 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jaja
2 łyżeczki cukru waniliowego


Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą (oprócz gruszek)
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy gruszki wypukłością do góry. Ciasto wylewamy na gruszki - właściwie wykładamy bo jest bardzo gęste.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220 stopni. Czas 25 - 30 minut.


 Po wyjęciu z piekarnika odstawić na ok 15 minut do lekkiego przestygnięcia.
Podawać lekko ciepłe.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Zaskakująca sałatka na przyjęcie


Smak jest bardzo ciekawy, zaskakujący. Mało składników więc bardzo szybko się robi.
Najepiej podawać w pucharkach, wygląda wtedy bardziej elegancko.


Potrzebujemy:
5 jaj ugotowanych na twardo
puszka kukurydzy
grapefruit
majonez
sól i pieprz do smaku


Jaja kroimy w kosteczkę, grapefruita też. Odsączoną kukurydzę dodajemy do jaj. Dodajemy majonez i przyprawy do smaku.
Smacznego


Paluszki z ciasta francuskiego na imprezę



Ciasto francuskie
boczek w plastrach lub szynka szwarcwaldzka
serek almette - chrzanowy najlepszy


Połowę ciasta smarujemy serkiem, układamy pokrojoną wędlinę na serek. Drugą połową ciasta przykrywamy tą część posmarowaną. Zgniatamy dokładnie ciasto na brzegach. Kroimy wzdłuż na cienkie paski i lekko zakręcamy w formę sprężynki.
Pieczemy w ok 200 stopniach przez ok 20 minut.

Najlepiej podawać na ciepło z dipem.

poniedziałek, 6 października 2014

Talarki z cukini w panierce z sera

Przepis znaleziony w sieci

Składniki:
jedna duża i jędrna cukinia
6 łyżek startego twardego sera (parmezan, grana padano)
4 łyżki bułki tartej
sól
oregano
oliwa

Cukinię dokładnie myjemy i kroimi w cienkie talarki. W misce ją solimy i polewamy oliwą z oliwek. W drugiej misce mieszamy ser, bułkę, oregano. Panierujemy każdy plaster pokolei i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Smacznego.

Polecam do niej dip koperkowy z mojego wcześniejszego posta.