Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Zdrowe, domowe hot dogi

Kocham jedzenie z fast foodów. Ale logika zabrania jedzenia go tak często, jakbym chciała. Jakiś czas temu chciałam kupić w sklepie bułki do hot dogów, ale jak przeczytałam skład, to się wystraszyłam. Oczywiście nie kupiłam, bo jakoś e, e i e mnie nie kręci ani żadne spulchniacze itp.
Bułeczki postanowiłam upiec sama :) bo parówek raczej robić nie będę :)

Przepis na bułki:

plaster drożdży, dość cienki
szklanka letniego mleka
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
mąka
duża łyżka stopionego masła
jajko


Zaczynamy od rozczynu. Mleko wlewamy do miski, kruszymy drożdże, dodajemy cukier i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy sól, jajo, masło stopione i mąkę - mąki tyle aby zagnieść ładne ciasto, nie twarde.
Z ciasta formujemy bułeczki w kształcie hot dogów, wychodzi ok 6 bułek.
Żeby smak bułek był inny niż zwykłe, można dodać suszony czosnek, bazylię, oregano albo paprykę w proszku do ugniatania ciasta.

Zostawiamy gotowe bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na ok 30 minut. (czekamy aż wyrosną).
Przed pieczeniem smarujemy wierzch rozbełtanym jajkiem, albo mlekiem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 stopniach przez ok 12 minut.

I przygotowujemy hot doga według własnego pomysłu.
Ja zawsze dodaję zieloną sałatę, majonez i ketchup, parówkę z szynki, żółty ser, ogórka konserwowego, pomidora w plastrach i zdarza się szynka szwarcwaldzka wcześniej podsmażona.