Szukaj na tym blogu

środa, 19 marca 2014

tagliatelle ze szpinakiem z sosem śmietanowo - parmezanowym

Jestem fanką makaronów. Uwielbiam też sery. A jak już mogę to wszystko połączyć, to powstaje danie idealne.

Składniki:
śmietana 30%
parmezan
szpinak świeży
masło klarowane
czosnek świeży lub sproszkowany
sól i pieprz
tagliatelle


W woku podgrzewamy masło klarowane. W tym czasie myjemy dokładnie szpinak. Szpinak wrzucamy do masła i lekko dusimy z solą i czosnkiem a także pieprzem czarnym.
Jak szpinak będzie gotowy  - wystarczy ok 4 minuty, to przekładamy go na talerz a do woka wlewamy śmietanę, jak się podgrzeje to dodajemy starty parmezan. W międzyczasie gotujemy makaron.
Na koniec wszystko wrzucamy do woka (do śmietany dodajemy makaron i szpinak). Chwilę podgrzewamy.

Smacznego.


Szybki obiad na niedzielę

Znowu miałam gości na niedzielnym obiedzie. Niestety tym razem byłam lekko poszkodowana, bo miałam na nadgarstku ortezę, więc moja prawa ręka była słabo mobilna :(
Ale udało się i obiad był pyszny.


                                                                    Przystawka:
                                                            warzywna piramidka

                                                                  Potrzebujemy:
                                                2 cukinie
                                                4 pomidory
                                                spora garść szpinaku świeżego
                                                jogurt grecki
                                                feta
                                                suszony czosnek
                                                sól i pieprz
                                                oregano
                                                ser żółty


Na patelni grillowej podsmażamy osoloną i poplastrowaną cukinię. Następnie w rondelku lub na patelni dusimy szpinak - na maśle z czosnkiem i solą.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plastry.
Przygotowujemy sos: kilka  łyżek jogurtu greckiego miksujemy z połową opakowania fety i oregano.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Metalowe obręcze smarujemy w środku oliwą z oliwek. Obręcze wkładamy do tortownicy. W obręczy układamy na przemian plastry cukini, pomidorów a na boki wpychamy szpinak. Na samą górę nakładamy sos, całość posypujemy startym serem.


Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut.


Danie główne
Kurczak w carry z ryżem

4 piersi z kurczaka kroimy na mniejszą kostkę i  przyprawiamy przyprawą do kurczaka prymat, solą i czarnym pieprzem.
Smażymy na patelni grillowej. W woku podgrzewamy śmietanę 30% - ok 400 - 500 ml. Śmietanę lekko solimy. Dodajemy kurczaka i 2 -3 łyżeczki przyprawy carry. Całość podgrzewamy, aż ładnie zgęstnieje.
Podajemy z ryżem.

Deser dla inwalidy:)

gotowe babeczki kruche do nadziewania
dżem z czarnej porzeczki
masa krówkowa (z zagęszczonego mleka)

Babeczki najpierw nadziewamy dżemem, następnie sporą ilością kajmaku.


Wszystko wyszło bardzo smaczne, przy małym nakładzie pracy.