Szukaj na tym blogu

wtorek, 2 lipca 2013

Obiad na słodko


Naszym jednym z ulubionych letnich dań są naleśniki z malinami.

Smażymy naleśniki wg swojego przepisu. Nadziewamy kremem - rozdrobnione maliny, odrobina brązowego cukru, serek mascarpone. Naleśniki składamy a wierzch dekorujemy bitą śmietaną.

Szybkie, letnie babeczki z owocami


Na swoje urodziny, z powodu braku czasu, przygotowałam kruche babeczki. Niestety zniknęły tak szybko, że zrobiłam tylko jedną fotkę i to akurat tej najmniej ładnej.

Spody do babeczek kupiłam w biedronce. Dan cake 9 spodów, kosztuje 5 zł.
Do tego serek mascarpone, śmietana 36%, cukier puder i owoce.

Zrobiłam dwie wersje kremu, jeden to taki jak do tiramisu - czyli ubiłam mascarpone ze śmietaną i cukrem pudrem. Drugi krem to po prostu bita śmietana. Na wierzch dałam jak widać maliny, winogron a na inne jagody i truskawki.


Tiramisu po polsku


Potrzebujemy :

1. mascarpone
2. śmietanka 30%
3. biszkopty języczki
4. ice tea
5. maliny lub inne owoce
6. gorzka czekolada
7. cukier puder




W płaskim naczyniu układamy biszkopty. Nasączamy je ice tea -można też jakimś likierem z alkoholem, albo zimną, gorzką herbatą. 
Masa: 
W misce ubijamy mikserem serek mascarpone, śmietankę i cukier. Następnie nakładamy na biszkopty. Potem nakładamy kolejną warstwę - umyte maliny.
Jeśli mamy sporo składników to robimy wszystko od początku - wtedy deser będzie wyższy - jak u mnie.
Całość posypujemy tartą, gorzką czekoladą, lub jak w oryginalne gorzkim kakao.

Chłodzimy w lodówce ok 2 godziny.

Pomysł na letni obiad



Zamiast ziemniaków można przygotować pyszną sałatkę z bobu.

Bób gotujemy i obieramy ze skórki. Następnie smażymy na maśle klarowanym cebulkę młodą. DO cebulki dodajemy bób i chwilę podgrzewamy na patelni. Dodajemy soli i pieprzu oraz czosnku suszonego.

Bób można podać jako osobną sałatkę - wystarczy do bobu z cebulką dodać podsmażony i chrupiący boczek, lub szynkę szwarcwaldzką, do tego pokrojony koper.

Do bobu zrobiłam pieczone żeberka.
Żeberka po umyciu i pokrojeniu na małe kawałki włożyłam do żaroodpornego naczynia. Natarłam solą, pieprzem białym, czarnym i ziołowym. Posypujemy majerankiem, suszonym czosnkiem. Między kawałki mięsa układamy cebulę. Polewamy oliwą z oliwek z odrobiną musztardy chrzanowej. Odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Pieczemy w 200 stopniach ok 2 godziny - ja lubię jak one są bardzo wypieczone. Pod koniec pieczenia smarujemy mięso odrobiną miodu - sprawi, że żeberka będą chrupiące ze skorupką.