Szukaj na tym blogu

piątek, 4 kwietnia 2014

Paluszki z ciasta francuskiego z szynką szwarcwaldzką. Przekąska do piwa lub filmu


Składniki
ciasto francuskie
szynka szwarcwaldzka
starty ser żółty

Na rozłożonym płacie ciasta, rozkładamy szynkę, posypujemy serem. Kroimy na ok 2 cm paski, które następnie zwijamy - każdy początek paska w inną stronę. Aż powstanie sprężynka.
Pieczemy w ok 200 stopniach aż się zrumienią, ok 10 - 15 minut.

Można podawać z dipem majonezowym.

Prawdziwe schabowe w domu



Zebrałam się i postanowiłam zrobić prawdziwe kotlety schabowe.


Potrzebujemy:

3 kotlety schabowe
mleko
przyprawy
mąka Basia
bułka tarta
2 jajka
olej kujawski


Ubiłam kotlety na bardzo cienko. Posypałam solą i pieprzem. Włożyłam do miski i zalałam mlekiem tak, aby całe były przykryte. Zakryte folią, schowałam do lodówki na 3 godziny.
Następnie każdego kotleta wytarłam papierowym ręcznikiem. I panierowałam - mąka, jajo, bułka. Bardzo dokładnie.
I smażyłam na bardzo rozgrzanym oleju.
Były pyszne. Podawałam z ziemniaki pieczonymi w śmietanie kremówce i serze pleśniowym - przepis na blogu.

wtorek, 1 kwietnia 2014

Budyniowy murzynek




Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu. Najsmaczniejszy budyń śmietankowy.

Na murzynka potrzebujemy:
1 i 3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
150 gram masła
1/3 szklanki wody
3 jaja
2 szklanki mąki Basia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
odrobina soli do ubicia piany

W garnku grzejemy wodę, kakao, cukier. Po chwili dodajemy do masy masło. Potem studzimy. Odlać część masy - na polewę.
Po ostudzeniu dodajemy żółtka i mieszamy mikserem. Potem dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.
Połowę masy wylewamy na nasmarowaną blachę kwadratową (mniejszą niż ta duża prostokątna), następnie nakładamy budyń i znowu resztę kakaowej masy.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.



Inspirowane przepisem: http://smaker.pl/przepis-murzynek-z-kokosowym-budyniem,39018.html

Wiosenne jajka nie tylko na Wielkanoc

Gotujemy jajka na twardo i studzimy. Obieramy i kroimy je na pół. Wyjmujemy żółtka do miseczki. Następnie ugniatamy je widelcem. Dodajemy sporą garść rzeżuchy i 2 łyżeczki majonezu. Solimy i mieszamy. Faszerujemy masą białka. 
PYCHOTA