Szukaj na tym blogu

niedziela, 7 kwietnia 2013

Przepis na błyskawiczny KEKS


Składniki:

4 jaja - oddzielamy białka od żółtek
szklanka mąki
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli do ubicia piany z białek
ponad szklanka bakalii (żurawina suszona, rodzynki i skórka pomarańczowa)

Można także zrobić wersję z 2 łyżkami oleju z pestek winogron.

Wykonanie:

ucieramy żółtka z cukrem. Następnie ubijamy pianę z białek i soli (jaja muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej piana może się nie ubić).
Do żółtek dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, olej. Potem dodajemy pianę a na koniec bakalie obtoczone delikatnie w mące (żeby się równo ułożyły w cieście, inaczej opadną na dno).

Pieczemy w blaszce keksowej czyli pasztetowej w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Przez godzinę. Koniecznie blaszka wyłożona papierem do pieczenia.

Polecam


Robi się je błyskawicznie, ze składników, które zawsze są w domu.