Szukaj na tym blogu

środa, 12 grudnia 2012

Tarta z mielonym mięsem i pieczarkami



Kupiłam mielone mięso i chciałam z niego zrobić coś niebanalnego... Udało się. Tarta wyszła nieziemsko dobra...

Potrzebujemy:

Farsz:
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki (z Lidla)
10 czarnych oliwek
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
majeranek
gałka muszkatołowa
sól i pieprz.

Mięso podsmażamy na patelni z przyprawami. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Jak lekko przestygnie wrzucamy do blendera. Do tego dodajemy oliwki i miksujemy. Całość wygląda jak masa na pasztet. Ale jest duuużo lepsza :)

Spód do tarty :

Kruche ciasto
125 g mąki
75 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
zimna woda
masło do smarowania formy


Formę do tarty smarujemy masłem. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do niej zimne masło i łączymy ze sobą, siekając składniki za pomocą noża .Dodajemy sól, cukier puder oraz niewielką ilość lodowatej wody i szybko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy.
Wkładamy do formy ( ja upiekłam w tortownicy). Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu nakłuwamy widelcem. Rozkładamy farsz. Pieczemy 30 min w 180 stopniach.

Na 5 minut przed wyjęciem posypujemy żółtym serem i zielonym serem lazur.

Roladki łososiowe z koprem. Oryginalna przystawka




Jadłam to u mojej kuzynki. Bardzo mi posmakowało i zrobiłam podobnie.

Tortille smarujemy serkiem almette jogurtowym. Na środek naleśnika układamy wędzonego łososia. Posypujemy koprem. Całość zawijamy w rulon. Należy pamiętać aby brzegi były dobrze posmarowane = łatwiej się skleją.
Następnie owijamy rulony folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Przed podaniem kroimy lekko na ukos.

Przepis na efektowną przystawkę.



Prosta i szybka sałatka, jednak podana w kieliszku wygląda efektownie i elegancko.

Pomidorki obrane ze skórki, pokrojone w kostkę. Ser bałkański (z Lidla) pokrojony w kostkę. Połówki czarnych oliwek. Wszystko lekko posolone i pokropione oliwą z oliwek (włoską).

Wyśmienita przystawka.

Faszerowane jajka szybko i smacznie


Znalazłam w sieci pomysły na faszerowane jajka. Poczytałam różne przepisy i zrobiłam po swojemu :)



Potrzebujemy:


1. jajka 8 sztuk (miałam malutkie S, oczywiście "0" )
2. pól awokado
3. 2 łyżki majonezu - ale można dodać śmietanę albo jogurt
4. szczypiorek
5.sól i pieprz


Jajka gotujemy na twardo. Następnie zalewamy zimną wodą i studzimy. Potem obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Delikatnie wygrzebujemy żółtka. Żółtka włożyłam razem z awokado do blendera, do tego majonez i przyprawy. Szczypior posiekałam ręcznie i dołożyłam do gotowego nadzienia.
Nakładamy farsz do białek i na koniec posypujemy czerwoną, mieloną papryką.

Wyszło naprawdę ładnie i smacznie.

Bezalkoholowy grzaniec. Pyszny

Ponieważ nie piję alkoholu, postanowiłam sobie znaleźć substytut grzańca, który jest naprawdę efektownym, zimowym napojem.

Potrzebujemy:

1. sok z czerwonych winogron - Fortuna jest pyszna. (2 kubeczki)
2. 5 goździków
3. laska cynamonu
4. ok 3 - 4 plastry pomarańczy


Wszystko wlewamy, wkładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu.

Naprawdę pyszne.
Można to jeszcze posłodzić miodem - to sugerowała moja mama, dla mnie smak jest akurat - bez miodu.