Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Gnocchi czyli włoskie kopytka

Gnocchi robię według przepisu Paolo Cozzy, a sosik to już moja radosna twórczość. Gnocchi zawsze wychodzą mięciutkie - nie wiem jak ja to robię :)

Składniki:

ziemniaki, ok kilograma
1 żółtko
200 g mąki
sól

Gotujemy obrane ziemniaki, zaraz po odcedzeniu ugniatamy, dodajemy mąkę, żółtko i sól. Następnie robimy z tego ciasto, potem formujemy w rulon i kroimy na małe kwadraciki, czy romby... Od góry naciskamy widelcem, żeby sos się ładnie trzymał na naszym pierożku :)
gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z odrobiną oliwy.

Sosy mogą być różne. Ja najbardziej lubię serowy:
do ciepłego mleka dodajemy łyżkę masła, a potem dowolne sery ( lazur, gorgonzola, żółty, brie, camambert) delikatnie mieszamy do uzyskania zadowalającej konsystencji.

Wielkanocne faszerowane jajka. Super przepis

Na Wielkanoc zrobiłam faszerowane jajeczka. Wyszły pyszne, dlatego dzielę się przepisem.

jaja ugotowane na twardo
brokuł ugotowany na parze
ser bałkański
łyżka majonezu
przyprawy

Jajka obieramy, kroimy na pół, wygrzebujemy żółtko. Do blendera wrzucamy: żółtka, ser bałkański, majonez. Brokuły ugniatamy widelcem. Wszystko mieszamy razem i wypełniamy białka.
Dla mnie bomba.

Przepis na pyszną pastę z łososia.

Zrobiłam pastę z łososia - idealna do kanapek, bo przecież ileż można jeść szynkę i żółty ser?!

Składniki:

1. paczka wędzonego łososia
2. twaróg
3. koperek
4. majonez ok łyżki- aby skleił wszystko
5. łyżka masła
6. sól
7. pieprz


Wszystko wrzucamy do blendera i otrzymujemy pyszną kanapkową pastę.

Smacznego