Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Gnocchi czyli włoskie kopytka

Gnocchi robię według przepisu Paolo Cozzy, a sosik to już moja radosna twórczość. Gnocchi zawsze wychodzą mięciutkie - nie wiem jak ja to robię :)

Składniki:

ziemniaki, ok kilograma
1 żółtko
200 g mąki
sól

Gotujemy obrane ziemniaki, zaraz po odcedzeniu ugniatamy, dodajemy mąkę, żółtko i sól. Następnie robimy z tego ciasto, potem formujemy w rulon i kroimy na małe kwadraciki, czy romby... Od góry naciskamy widelcem, żeby sos się ładnie trzymał na naszym pierożku :)
gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie z odrobiną oliwy.

Sosy mogą być różne. Ja najbardziej lubię serowy:
do ciepłego mleka dodajemy łyżkę masła, a potem dowolne sery ( lazur, gorgonzola, żółty, brie, camambert) delikatnie mieszamy do uzyskania zadowalającej konsystencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz