Szukaj na tym blogu

wtorek, 3 stycznia 2012

Przepis na tort łatwy i szybki



Pieczemy najpierw biszkopt - podobno według przepisu jakiejś tam pani i zawsze się udaje.
Ja piekłam już 5 razy i prawda - zawsze wychodzi.

Składniki na biszkopt:

165 g cukru
200g mąki
5 jajek

Piekarnik nagrzewamy do 180 c.
Białka ubijamy mikserem - ja zawsze dodaję szczyptę soli. Następnie do białek dokładamy cukier - ale na trzy razy. I nadal miksujemy. Jak masa jest lśnią
ca, to wtedy dokładamy żółtka - ale po jednym i wciąż ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.
Wlewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (boki smarujemy masłem).
Pieczemy ok 35 -40 minut.

Ciasto nie ma proszku do pieczenia a rośnie pięknie.
I teraz kremy... ja robiłam dwie wersje tego ciasta. Może być wersja rafaello - słodsza, albo wersja mix - mniej słodka.

Krem Rafaello:
składniki

800 ml śmietany 36%
3 białe czekolady MILKA
wiórki kokosowe

Śmietanę z lodówki ubijamy mikserem. Potem dodaj
emy rozpuszczoną wcześniej białą czekoladę i ostudzoną (rozpuszczamy ją w rondelku z odrobiną śmietany). Dalej ubiajmy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe.

Wersja mix:
ubijamy śmietanę jak wyżej. 1/3 śmietany odkładamy do
innej miski. Pozostałe 2/3 robimy jak wyżej. A 1/3 śmietany zamiast białej czekolady dokładamy czekoladę gorzką (rozpuszczoną i ostudzoną).

Tym sposobem mamy dwa kremy - jeden słodszy, drugi mniej słodki.
Biszkopt kroimy na pół. Dolną część ciasta nawilżamy ice tae albo nestea cytrynową. To taki mój przypadkowy patent - ale idealnie się sprawdza.
Następnie nakładamy dżem porzeczkowy, a potem krem
- jeśli wersja mix to czekoladowy a jeśli nie to kokosowy.
Następnie nakładamy górny placek i powtarzam
y czynności - nawilżamy, dżem i krem.
Na górę ciasta kładziemy suszoną żurawinę.

Ciasto jest boskie. Moja rodzina je kocha:)

Śledzie świątecznie

Znalazłam w sieci przepis na pyszne śledziki. Kojarzą mi się świątecznie, bo dodaje się do nich przyprawę do piernika.

Rodzynki moczymy w soku pomarańczowym. Następnie szklimy na patelni 5 cebul - szalotek, pokrojonych w piórka, paseczki. Jak już są szkliste, dolewamy rodzynki z sokiem, 3 łyżki koncentratu pomidorowego i pieprz a także przyprawę do piernika.
Całość lekko i chwilę gotujemy.
Namoczone wcześniej śledzie kroimy w kostkę, układamy na półmisku i zalewamy sosikiem. Jeśli mamy tego więcej to robimy warstwowo, na przemian.
Polecam