Szukaj na tym blogu

czwartek, 13 września 2012

Przepis na makaron z cukinią i serkiem Brie




Składniki:
- cukinia
- 2 pomidory
- serek Brie  - ja lubię taki złoty z Lidla
- cytryna
- makaron spaghetti
- przyprawy
- czosnek

Gotujemy makaron wg wskazań producenta.
Na patelni smażymy cukinię pokrojoną w kostkę i czosnek. Wszystko oczywiście na oliwie z oliwek Jak już cukinia zmięknie, dokładamy pomidory pokrojone w kostkę. Dolewamy ok 2 łyżki wody z gotującego się makaronu i dusimy, ąż wszystko zmięknie. Następnie dodajemy ok 1 łyżkę soku z cytryny - chyba, że ktoś lubi kwaskowate to 2 łyżki i trochę skórki z cytryny. Na koniec dodajemy makaron i wszystko razem chwilę dusimy, na koniec dodajemy Brie pokrojony w kostkę.

Uwielbiam to danie, kiedy serek staje się taki miękki i rozpływa się w ustach...

Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa.




Składniki:
1. mięso mielone z łopatki - zawsze kupuję w Lidlu
2. cebulka usmażona
3. jajko
4. przyprawy
5. papryka
6. ogórki konserwowe
7. cebula
8. pieczarki
9. patyczki do szaszłyków

Mięso przygotowujemy jak do kotletów mielonych - czyli dodajemy jajko, przyprawy, usmażoną cebulkę i długo wyrabiamy. Jeśli jest zbyt rzadkie można dodać bułkę tartą.
Nabijamy naprzemiennie warzywa i mięso na patyczki.
Pieczemy w 180 stopniach. Idealnie pasuje do ryżu lub frytek.

Przepis na sajgonki

Jakiś czas temu naszła mnie ochota na sajgonki - zobaczyłam takie mrożone w Lidlu. Ale jakoś skład mnie nie przekonał, więc spróbowałam zrobić takie sama.
Wyszły pyszne.

Składniki:
1. opakowanie papieru ryżowego
2. kapusta pekińska
3. makaron z lidla - taki który zalewa się wrzątkiem na 4 minuty
4. pieczarki - lub chińskie grzybki
5. może być papryka lub inne warzywa
6. sos sojowy

Przygotowujemy nadzienie - makaron wg wskazówek na opakowaniu, podsmażamy kapustę poszatkowaną, dodajemy pieczarki, potem makaron i warzywa wg uznania.
Wszystko doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.


Papier ryżowy moczymy 2 sekundy w letniej wodzie i odkładamy na sekundę na deskę do krojenia. Następnie układamy małą łyżeczkę farszu i zawijamy tak jak każe producent.

Potem smażymy w głębokim tłuszczu aż do brązowego koloru.

Najlepiej smakują z jakimś sosem - np pomidorowym, albo musztardowo - majonezowym.