Szukaj na tym blogu

środa, 12 lutego 2014

Smażony ser w wersji domowej





Parę razy kupowałam gotowy ser do smażenia, już w panierce. Albo mrożony, albo taki z lodówki, ale czytając skład na opakowaniu zawsze łapałam się za głowę. Postanowiłam zrobić sama ten czeski przysmak :)
Okazuje się, że nie jest to trudne, ani pracochłonne a za to pyszne i sycące.


Na 4 kotlety użyłam:

4 plastry ok 1 cm grubości, sera gouda
2 rozbełtane jajka
mąka pszenna
bułka tarta
olej kujawski bądź dowolny

Na 3 talerzach przygotowałam składniki do panierki.
1 talerz - mąka
2 talerz jajka rozbełtane i lekko posolone
3 talerz bułka tarta


Każdy plaster sera panierujemy po kolei: mąka, jajko, bułka tarta i jeszcze raz: mąka, jajko, bułka tarta. Z każdej strony dokładnie, aby ser nam nie wyciekł na patelni.
Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni, pilnując aby się nie spaliły.





Kotlety pięknie się rozklejają i są naprawdę pyyyszne :)

Podawałam z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki - w sosie z majonezu i śmietany z dodatkiem pieprzu i soli.





Kotlety ryżowe w bułce tartej

Znalazłam w sieci przepis na kotlety z ryżu. Trochę je przerobiłam na swoją modłę, jak zwykle.
Oto one:


Potrzebujemy :
ugotowany ryż
jajko
2- 3 łyżki startego żółtego sera
pół usmażonej cebuli, drobno posiekanej
bułka tarta
przyprawy
oliwa do smażenia

W misce przygotowujemy masę na kotlety: ryż, jajo, ser żółty, przyprawy - sól, pieprz lub co kto lubi, cebulka podsmażona, bułka tarta do konsystencji, dzięki której kotlety nie będą się rozpadać.
Lepimy małe medaliony i obtaczamy je jeszcze w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanej oliwie aż do złoto brązowego koloru.
Podawałam z sosem pół na pół musztarda chrzanowa i majonez.

Smacznego

wtorek, 11 lutego 2014

Szybki tort z sera

Polecam przepis na latwy i szybki torcik serowy. Efektowny i ładny. Świetnie pasuje na święta, urodziny i inne imprezy.


Składniki:
500 ml śmietany Łowicz 36%
200 g serka smietankowego - ja kupilam w Netto i smakuje podobnie do ricotty
galaretka cytrynowa
pol kostki masla stopionego
125 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
200 ml wody
125 g masła
150 g herbatników pełnoziarnistych
cukier wanilinowy



Okrągłą tortownice wykładamy papierem do pieczenia. W misce rozgniatamy dość drobno ciastka, lub miażdżymy je w woreczku wałkiem do ciasta. Odsypujemy odrobine ciastek do dekoracji, reszte zalewamy roztopionym maslem. Przekładamy masę do tortownicy i ugniatamy zeby były równo rozłożone. Odstawiamy.
Galaretkę rozpuszczamy w misce w 200 ml wrzątku. Studzimy.
Serek ubijamy z cukrem, cukrem wanilinowym, oraz sokiem z cytryny. Następnie dodajemy lekko przestudzoną galaretkę. Gdy masa zaczyna tężeć należy ubić śmietanę na sztywną i połączyć z masą serową.
Powstałą masę nałożyć do tortownicy, na górze uformować fale i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny. Wierzch posypać resztką pokruszonych ciasteczek.

niedziela, 9 lutego 2014

Smaczny i elegancki obiad na niedzielę

Co niedzielę chodzimy na obiad do mojej mamy. Postanowiłam jej za to podziękować i zaprosiłam na obiad do nas. Nie chciałam zrobić niczego standardowego, więc postanowiłam trochę poeksperymentować.
Menu :

1. włoska sałatka owocowo - warzywna
2. Kurczak pieczony na butelce piwa
3. śmietanowy deser



                         Przystawka.

Potrzebujemy:
rukolę
wędzony łosoś
czerwony grapefruit
awokado
limetka
oliwa z oliwek


Umytą rukolę rozkładamy na talerzyku. Na niej układamy obrane i pokrojone awokado, pokrojonego łososia i obranego grapefruita. Polewamy sosem zrobionym z 1 limetki - sokiem, 2 łyżkami oliwy i odrobiną soli.



Kurczak pieczony z warzywami

Potrzebujemy:
kurczaka, ok 1.5 kilograma
2 marchewki
1 pietruszkę białą część
cukinię
4 spore ziemniaki
2 cebule
piwo w butelce - ja użyłam Lech free 2 sztuk
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżkę papryki ostrej
czosnek suszony
5 łyżek oliwy z oliwek
czarny pieprz
tymianek
majeranek


Przygotowujemy marynatę, którą nacieramy kurczaka. Mieszamy papryki, czosnek, tymianek, majeranek, pieprz, sól, oliwę. Najlepiej natrzeć kurczaka i zostawić na całą noc w lodówce.

Butelkę z piwem wkładamy do zlewu i zalewamy ciepłą wodą. Po jakiś 10 minutach spokojnie można zdjąć etykietę. Butelkę obmywamy z kleju.
Bierzemy dużą blachę z piekarnika. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Warzywa, umyte, obrane i pokrojone w plastry lub kostkę układamy na blasze. Na środek blachy stawiamy butelkę z nabitym kurczakiem. Szyjką i butelki i kurczaka do góry.
Butelkę otwieramy. Możemy dorzucić dla aromatu ze 2 goździki do piwa.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy 1,5 godziny, jeśli kurak warzy 1,5 kilo.
Warzywa solimy i pieprzymy. Ja w trakcie pieczenia, polewałam kurczaka drugim piwem, które stało poza piekarnikiem.
Jeśli piwo z pieca się nie pieni, można dosypać do niego odrobinę soli.
Podczas pieczenia otwierałam piekarnik parokrotnie i polewałam mięso piwem.


Deser:

potrzebujemy:
śmietanę 30 lub 36%
gorzką czekoladę
mleczko w tubce śmietankowe
ciasteczka pełnoziarniste

Ubijamy śmietanę na sztywno z odrobiną cukru pudru. Ja na 4 osoby użyłam 2 śmietan 30% z lidla - takie małe kubeczki.
Użyłam także 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady, którą należy drobno posiekać nożem. Czekoladę dołożyć do śmietany ubitej, oraz dołożyć całą tubkę mleka. Delikatnie wymieszać całość. Ciastka drobno pokruszyć i wsypać do pucharków lub miseczek. Na to nałożyć krem i całość znowu posypać ciasteczkami. Trzymać w lodówce.

                                                                SMACZNEGO