Szukaj na tym blogu

czwartek, 29 listopada 2012

Pieczone chrupiące ziemniaczki





Na foto nie wyglądają zachęcająco(zdjęcie z komórki). Są jednak bardzo smaczne.

Gotujemy ziemniaki na pół twardo. Jak ostygną kroimy je na ćwiartki, albo ciut drobniej. Jednak muszą mieć   raczej większe kawałki niż drobna kostka. Skrapiamy ziemniaki oliwą. Następnie przyprawiamy. Konieczna jest papryka w proszku. Ja dałam 2 łyżeczki słodkiej i jedną ostrej. Dla mnie były nie do zjedzenia. Dlatego dla osób z delikatnymi kubkami smakowymi proponuję tylko słodką paprykę, sól i ewentualnie odrobinę pieprzu ziołowego.
Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.


Ziemniaki mają taką przyjemną skorupkę.






Przepis na suflet serowy łatwy




Wojciech kupił foremki do sufletów, to jeszcze tego samego dnia postanowiłam je wypróbować.
Zrobiłam suflet serowy, pierwszy raz w życiu. Nawet nie jadłam sufletu.

Składniki:

130 g sera żółtego
4 jajka
przyprawy (w tym gałka muszkatołowa)
4  łyżeczki bułki tartej.


Natłuszczamy foremki masłem i posypujemy bułką tartą.
Żółtka ucieramy mikserem z solą, pieprzem i gałką. Następnie dodajemy żółty ser, utarty drobniutko. Do tych żółtek dodajemy ubitą pianę z białek (z solą). Dodajemy resztę bułki tartej.
Pieczemy w 220 stopniach ok 35 minut.


Nie wolno otwierać piekarnika w czasie pieczenia.

Następnym razem użyję różnorodnych serów, żeby wzbogacić smak - np lazura, albo gorgonzoli.