Szukaj na tym blogu

środa, 19 listopada 2014

Słodka kolacja na ciepło

Ależ mi to danie posmakowało. Robiłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Moje chłopaki wcinali aż im się uszy trzęsły.
Do tego jest bardzo łatwe, tanie i pyszne.

Potrzebujemy mało bo :
1 chałka, może być czerstwa, kilkudniowa
1 szklanka mleka
1 jajko
garstka rodzynek lub suszonej żurawiny
3 łyżki cukru
4 łyżki masła roztopionego
cynamon, odrobina


W misce miksujemy mleko, jajko, masło, cukier, cynamon. Chałkę kroimy lub kruszymy w kostkę. Chałkę wrzucamy do masy mlecznej, dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Zapiekamy w piekarniku ok 30 minut, aż na górze pojawi się złota skorupka.


Zdjęcie niestety nie przedstawia smaku i niestety nie jest zbyt apetyczne, ale naprawdę warto spróbować