Składniki na ciasto:
szklanka ciepłej wody
drożdże (ja lubię pizzę cienką więc używam mało drożdży, taki centymetrowy pasek)
mąka
1,5 łyżeczki soli
oliwa 2 łyżki
1 łyżeczka cukru
W miseczce rozkruszamy drożdże, zalewamy ciepłą wodą i dajemy łyżeczkę cukru. Czekamy 10 minut.
Następnie solimy, dodajemy oliwę i wsypujemy mąkę (tyle aby powstało piękne i elastyczne ciasto). Wyrabiamy w kształcie kuli i w misce odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Miska musi być przykryta bawełnianą ściereczką a ciasto musi być posmarowane oliwą (aby nie wyschło).
Po godzinie ciasto wałkujemy cieniutko (ja tak lubię). Z podanej porcji wychodzą dwie cienkie pizze jak na foto, wielkości dużej blachy do pieczenia.
Pizze smarujemy koncentratem pomidorowym, albo sosem zrobionym przez nas z żywych pomidorów. Następnie posypujemy oregano i składnikami, które lubimy.
Pieczemy 13 minut w 220 stopniach.
Ja zawsze jedną porcję sera nakładam tuż przed wyjęciem z pieca, aby był taki fajnie rozklejony. Mozzarella zapieka się dłużej.