Szukaj na tym blogu

czwartek, 21 sierpnia 2014

Kotlety z kaszy gryczanej. Pysznie i zdrowo

Zrobiłam kotleciki dla rodziny i na przykład dziadek zapytany z czego są te kotlety odpowiedział : z mięsa.


Potrzebujemy:
2 woreczki kaszy gryczanej ugotowanej wg przepisu na opakowaniu
2 surowe jajka
300 gram twarogu
szczypior
opcjonalnie paczka boczku cienkiego w plastrach z lidla, który cieniutko tnę i podsmażam na patelni
majeranek
sól
pieprz
2 łyżki masła
bułka tarta
olej do smażenia

Do miski wrzucamy ostudzoną kaszę, przyprawy, twaróg, szczypior i masło - i ewentualnie boczek podsmażony, lub cebulkę podsmażoną i drobno posiekaną. Wszystko ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na niezbyt drobną masę. Dodajemy jajka.
Na talerzu wysypujemy bułkę tartą, w której obtaczamy kotleciki.
Smażymy na patelni do uzyskania złotego koloru.
Dla babci robiłam wersję dietetyczną - bez szczypioru i bez boczku. Obtoczone kotlety w bułce piekłam w piekarniku bez tłuszczu, w 180 stopniach ok 30 minut.





Najlepiej smakują z dipem koperkowym.
Przepis:
2 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany 30%
koperek
sól
Wszystko dokładnie razem mieszamy i jest pysznie :)