Szukaj na tym blogu

piątek, 9 stycznia 2015

Błyskawiczna pizza na tortilli


Na gwiazdkę dostałam książki kucharskie Ani Starmach. Robi takie fajne, łatwe i nie udziwnione jedzonko.
Inspirowałam się właśnie jej przepisem i zrobiłam na lunch taką właśnie pizzę.


2 placki tortilla
2 łyżki koncentratu pomidorowego
parówka
czarne oliwki
ser cheddar
ser z niebieską pleśnią
sól
przyprawa do pizzy prymat
cukier
ser żółty w plastrach

Na jeden placek tortilli układamy kilka plastrów sera, na ser kładziemy drugi placek. 
Do małego rondelka wkładamy koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki wody, odrobinę cukru, soli i przyprawy do pizzy. Lekko podgotowujemy aby powstał gładki sos.
Tortillę smarujemy sosem i układamy pozostałe składniki.
Pieczemy ok 10 minut.
Smacznego

wtorek, 6 stycznia 2015

Zapiekane tortille proste a pyszne



Potrzebujemy:
placki tortilla
ser żółty
mozzarella (najlepiej ta bez zalewy)
czarne oliwki
pomidorki koktajlowe lub truskawkowe
przyprawa prymat do pizzy
2 duże łyżki koncentratu pomidorowego
cukier
pieprz i sól

Z tortilli wycinamy kółka większe niż naczynie, w którym będziemy piec.
Wycięte kółka wkładamy do kokilek.
Przygotowujemy sos jak do pizzy. Koncentrat pomidorowy łączymy z wodą i przyprawą prymat do pizzy, Lekko słodzimy i solimy. Dodajemy pieprz. Lekko podgrzewamy. Do sosu dodajemy trochę drobno utartego sera żółtego. Sos kładziemy na tortille. Na to układamy mozzarellę, pokrojone oliwki i pomidorka koktajlowego, przekrojonego na pół. Całość posypujemy żółtym serem. Pieczemy w piekarniku 15 minut w 180 stopniach.


Przepis zmodyfikowany, ale na podstawie Ani Starmach 

Efektowna kolacja. Tosty z łososiem i jajko w kokilkach z nadzieniem


Super wygląda, jest bardzo łatwa, elegancka i zaimponuje Twoim znajomym albo teściowej :)


Potrzebujemy:
Danie z jajek:
jajka, tyle jaj ile osób będzie jadło
świeży szpinak, po garstce na osobę
duża łyżka serka almette naturalnego - 1 na osobę
2 garstki startego żółtego sera - najlepiej cheddar (2 garstki na osobę), 
czosnek
masło do posmarowania naczynek i do podduszenia szpinaku
pieprz i sól
szczypior 


Kokilki smarujemy masłem. 
Szpinak umyty i bez łodyżek, podsmażamy chwilę na maśle. Szpinak odsączamy. Do serka dodajemy szczypior, czosnek, sól i pieprz.
Na dno kokilek dajemy szpinak. Na szpinak rozbijamy jedno surowe jajko. Na jajko dodajemy łyżkę serka. Całość posypujemy żółtym serem.
Pieczemy ok 12 - 15 minut w 180 stopniach. 



Tosty.
Potrzebujemy:
chleb tostowy
wędzonego łososia
koper
serek almette
mleko ok 2 łyżki (zależy na ile tostów, tu na 2 )
1 jajko
masło do usmażenia tostów


Jedną część tosta smarujemy serkiem, na to układamy wędzonego łososia, posypujemy koprem. Przykrywamy kromką chleba. Kroimy na pół, maczamy w rozbełtanym jajku z mlekiem i smażymy na rogrzanej patelni, aż tost będzie złoty.

Smacznego


Ten przepis z książki ani Starmach. Bardzo polecam jej przepisy. Łatwe i pyszne.