Szukaj na tym blogu

niedziela, 26 października 2014

Pieczona brukselka podawana z łososiem

Mamy tak dobre i zdrowe warzywa, że trzeba ich jeść ile tylko się da.
Gotujemy brukselkę w wodzie z mlekiem, cukrem i solą. Ok 10 - 15 minut.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość polewamy roztopionym masłem. Posypujemy bułką tartą i pieczemy do złotego koloru w 180 stopniach.


 Podawałam z pieczonym łososiem.
Łososia ułożyłam w naczyniu żaroodpornym polanym oliwą z oliwek. Posoliłam go i posypałam odrobiną pieprzu cytrynowego. Piekłam ok 13 minut, przed samym wyjęciem dodałam na łososia odrobinę masła, które dodaje rybie maślanego i wilgotnego posmaku.


Pieczone warzywa w beszamelu

Jadłam u teściowej warzywa pieczone w beszamelu wg przepisu Ewy Wachowicz.
Ja jak zwykle lubię modyfokować przepisy i tak powstał ten:

Na parze przygotowałam brokuła i ok 1 kg brukselki.
Na patelni usmażyłam 3 sznycle z indyka, wcześniej przyprawione solą, pieprzem i carry.
Wszystko przełożyłam do nasmarowanego masłem naczynie żaroodpornego. 

Na wierzch dałam mozzarellę. 
Całość zalałam beszamelem :

1 łyżkę masła rozpuszczamy w rondelku. Kiedy masło się rozpuści, dodajemy 1 łyżkę mąki i mieszamy. Po rozprowadzeniu mąki w maśle wlewamy do rondelka szklankę mleka. Dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej oraz sól do smaku. Pamiętamy aby ciągle mieszać. Kiedy sos zgęstnieje wlewamy go na warzywa.
Pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut.



Kotlety bez mięsa czyli z jajami

Potrzebujemy:
6 jaj ugotowanych na twardo (wystudzonych)
1 surowe jajko
pęczek szczypiorku
bułka tarta
olej lub oliwa do posmarowania
papier do pieczenia
sól i pieprz

Jajka ugotowane drobno siekamy. Dodajemy surowe jajo, posiekany drobno szczypior. Doprawiamy pieprzem i solą. Jeśli konsystencja masy nie pozwala na wyrobienie kotletów to dosypujemy bułki tartej.
Lepimy kotlety, które panierujemy w bułce tartej. 
Układamy na blasze, wyłożonej papierem. Papier lekko smarujemy tłuszczem.
Kotlety także lekko natłuszczamy po wierzchu.



Pieczemy ok 20 - 30 minut w 180 stopniach.


Podawałam z sałatką i chrzanem.


Zapiekanka z brukselkami i ziemniakami w sosie z sera pleśniowego



Potrzebne nam będą:

kilka ziemniaków
pół kg brukselki
100 gram serka z niebieską pleśnią
30% śmietana - ja kupuje w Biedronce, jest duża
biały pieprz
sól


Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości 2-3 mm. Gotujemy ale nie do pełnej miękkości. Około 10 min po zawrzeniu.
Brukselki gotujemy w wodzie z dodatkiem pół szklanki mleka, 1 łyżki cukru i soli. Brukselkę gotujemy ok 10 minut.

Naczynie żaroodporne smarujemy cienko masłem. Wsypujemy ugotowane ziemniaki, pieprzymy białym pieprzem. Na wierzch układamy przekrojone na pół brukselki. Teraz czas na pokrojony w kostkę ser. Całość zalewamy śmietaną. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut.

Mam tylko ziemniaki czyli szybka kolacja z niczego

Kiedy ma się dużo rzeczy na głowie to często plany sobie a życie sobie. Tak wyszło dzisiaj. Miały być drożdżowe gofry z bitą śmietaną, ale za dużo czasu trwa ich przygotowanie.
Lodówka pusta... co tu zrobić na kolację ?!



Potrzebujemy :

ok 5 średnich, ugotowanych ziemniaków
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka masła
100 gram serka pleśniowego - niebieskiego
pieprz i sól

Ugotowane ziemniaki ugniatamy z masłem, serkiem, śmietaną. Przyprawiamy do smaku. Płaskie naczynie smarujemy masłem i do niego wkładamy ziemniaki, które ugniatamy na równą masę.
Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Aż góra zacznie robić się lekko złota.

Można jeść same, można podawać jako dodatek do mięsa lub sałatek.

Dla mnie bomba.