Szukaj na tym blogu

niedziela, 26 października 2014

Zapiekanka z brukselkami i ziemniakami w sosie z sera pleśniowego



Potrzebne nam będą:

kilka ziemniaków
pół kg brukselki
100 gram serka z niebieską pleśnią
30% śmietana - ja kupuje w Biedronce, jest duża
biały pieprz
sól


Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości 2-3 mm. Gotujemy ale nie do pełnej miękkości. Około 10 min po zawrzeniu.
Brukselki gotujemy w wodzie z dodatkiem pół szklanki mleka, 1 łyżki cukru i soli. Brukselkę gotujemy ok 10 minut.

Naczynie żaroodporne smarujemy cienko masłem. Wsypujemy ugotowane ziemniaki, pieprzymy białym pieprzem. Na wierzch układamy przekrojone na pół brukselki. Teraz czas na pokrojony w kostkę ser. Całość zalewamy śmietaną. Pieczemy w 180 stopniach ok 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz