Szukaj na tym blogu

czwartek, 28 lutego 2013

Smak dzieciństwa ciasto z kremem

Znalazłam przepis w internecie na to ciasto. Trochę go zmieniłam i powstało pyszne co nieco.





Przepis jest na dużą prostokątną blachę.
Na początku pieczemy kakaowy biszkopt.

6 jajek (rozdzielamy białka i żółtka)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki Basia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Ubijamy białka z odrobiną soli, gdy będą lśniące dodajemy cukier - na minimum 3 razy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i wciąż ubijamy. Na koniec pozostałe składniki i teraz już delikatnie mieszamy łyżką.

Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.


Krem:
0.5 szklanki mleka  3,2%
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru z wanilią
250 g masła
2 szklanki mleka w proszku Łaciate (pełnotłuste mleko)


Mleko płynne zagotowujemy z cukrami. Studzimy. Następnie masło w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem. Potem dodajemy na zmianę mleko płynne i mleko w proszku. Ucieramy.

Biszkopt po ostudzeniu kroimy na pół - aby móc go nadziać :) kremem.
Dół biszkoptu smarujemy dżemem z czarnej porzeczki ( żeby ciasto nie było za suche), na dżem kładziemy całą masę. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu.

Teraz polewa:

1,5 tabliczki gorzkiej czekolady wedel roztapiamy w odrobinie mleka.
Polewamy górę biszkoptu.