Szukaj na tym blogu

środa, 24 kwietnia 2013

Makaron na szybko z pesto domowej roboty z rukoli

Potrzebujemy :

makaron świderki
rukolę
pieprz
sól
oliwę z oliwek lub pestek winogron
sezam

Makaron gotujemy al dente.
Do blendera wrzucamy umytą rukolę, solimy, pieprzymy i miksujemy. Na koniec dodajemy oliwę. Mieszamy z makaronem i dodajemy sezam.

Szybko, smacznie i zdrowo.

Faszerowana papryka przepis

Zrobiłam wczoraj na kolację pyszną, faszerowaną paprykę.

Sory za fotkę - z komórki :)


Potrzebujemy:

paprykę, którą wydrążamy w środku, wcześniej zaś trzeba obciąć berecik :) jak na foto

mięso mielone - ja zawsze z łopatki
ugotowany ryż
przesmażoną cebulkę z pieczarkami (osoloną i opieprzoną)

Farsz:
wszystko mieszamy ze sobą, ugniatamy ręką i dodajemy przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodką paprykę lub ostrą - zależy od upodobań.

Paprykę nadziewamy, zamykamy kapturkiem.
Układamy do naczynia żaroodpornego - na spód wlewamy oliwę z paroma łyżkami wody i odrobiną soli.
Pieczemy ok 50 - 60 minut. w 180 stopniach.

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Szparagi i łosoś. Zdrowa kolacja




Składniki:

paczka zielonych szparagów
masło
cytryna
filet z łososia
śmietana 18%
cebula
tymianek
przyprawy


Wykonanie:
Szparagi:
Najlepszy sposób na genialne szparagi. Zawsze obieram szparagi. Następnie biorę w garść - lewą ręką za jeden koniec, prawą za prawy i łamię. Tam gdzie się szparag naturalnie łamie - tam trzeba złamać. Po obraniu myjemy.
Układamy na patelni na płasko i tak żeby każdy szparag leżał osobno. Zalewamy wodą, tak aby przykryć szparagi (lekko solimy) i gotujemy. Jak woda się kończy, dodajemy sporą łyżkę masła. Szparagi są gotowe jak są leciutko brązowawe - jakby podpieczone.

Łosoś:
Po umyciu łososia solimy go i pieprzymy białym pieprzem. W naczyniu żaroodpornym roztapiamy łyżkę masła. Układamy łososia z poukładaną na górze (pokrojoną w plastry) cebulą, tymiankiem. Wkładamy do ciepłego piekarnika - 180 stopni na 15 minut.
Następnie wyjmujemy naczynie i łososia zalewamy śmietaną. Pieczemy kolejne 25 minut.

Podajemy razem.

Smacznego.