Szukaj na tym blogu

piątek, 27 września 2013

Ciekawe, pieczone ziemniaczki

Super pieczone ziemniaczki o maślanym smaku i z minimalnym nakładem pracy.

Potrzebujemy:

ziemniaki o podobnej wielkości
masło klarowane i zwykłe, lub tylko zwykłe
czosnek sproszkowany
sól

Ja obieram ziemniaki, ale mogą być tylko porządnie umyte. Bierzemy drewnianą łyżkę i na niej kładziemy ziemniaka. Kroimy go w plasterki - ale nie do końca, na tyle na ile łyżka pozwala. Robimy taką harmonijkę. Odległość ok 3 mm.
Układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym klarowanym lub zwykłym masłem. Na każdego ziemniaka sypiemy sól, czosnek i smarujemy masłem.
Pieczemy w piekarniku w 220 stopniach, godzinę. W trakcie pieczenia ok 2 razy smarujemy ziemniaka masłem.