Szukaj na tym blogu

środa, 1 lutego 2012

Tort biszkoptowy łatwy i szybki

Wczoraj zrobiłam ciasto po swojemu - no prawie. Przepis na biszkopt jest od Małgorzaty Kalicińskiej. Jednak przepis z tortu rafaello o wiele bardziej mi się podoba.

Biszkopt:
4 jajka, 4 łyżki cukru i 4 łyżki mąki 1 łyżka kako

Żółtka ucieramy z cukrem na ładną masę, dodajemy 1 łyżkę kako i 1 łyżkę zimnej wody, jeśli biszkopt ma być ciemny (jak mój).
Ubijamy białka ze szczyptą soli. Na żółtka nakładamy 1/3 białek, przesypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Następnie dokładamy resztę piany. Delikatnie mieszamy.
Tortownicę smarujemy masłem (ale tylko dno) posypujemy cukrem i bułką tartą. Pieczemy w 165 stopniach ok 35 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i studzimy ciasto w środku.

Ostudzone ciasto kroimy na pół (aby powstały dwa, cienkie biszkopty).

Moje masy:

1. szklankę mleka i 10 łyżek cukru oraz 2 łyżeczki cukru waniliowego gotujemy w garnku dopóki nie zgęstnieje. Jak już będzie geste dodajemy do tego rozpuszczone masło - ok centymetra z kostki.
Masę nakładamy na jeden biszkopt. Na masę układamy herbatniki.
Na herbatniki kładziemy masę ze śmietanki 30% ubitej, do której dokładamy ok 120 g rozpuszczonej i ostudzonej białej czekolady. Masę posypujemy wiórkami kokosowymi.
Następnie nakładamy biszkopt a biszkopt znowu smarujemy śmietaną z czekoladą.

Tak zrobiłam swoje ciasto. Jest bardzo słodkie, ale ma fajny smak. Na wierzch można poukładać suszone owoce, albo świeże.

Przepis na ciasto ala 3 bit

Przepis mam z internetu z jakiegoś bloga. Nie mam adresu więc podam przepis tak jak zapamiętałam.

Składniki:
1,5 opakowania herbatników petitbeure 220 g
puszka mleka skondensowanego słodzonego już gotowego
2 budynie śmietankowe - jeden z cukrem drugi bez cukru
0,5 litra mleka
1 opakowanie śmietany śnieżki
150 g masła
200 ml śmietany 30%

Na blaszkę do pieczenia o wymiarach 24 x 27 cm układamy herbatniki. Jedną warstwę. Następnie nakładamy na nie już gotowe mleko z puszki. Na to znowu nakładamy herbatniki. Na tą warstwę nakładamy budyniowy krem ( ugotowane budynie oba w 0,5 litra mleka, ostudzone i zmiksowane z masłem).
Znowu na masę budyniową kładziemy herbatniki. A teraz czas na masę śmietanową - 30% śmietanę ubijamy razem z proszkową śnieżką. Na to znowu kładziemy herbatniki i smarujemy cienką warstwą śmietanki. Całość posypujemy kako. (w oryginalnym przepisie było polewą czekoladową - ale dla mnie to by było już za słodkie).
Odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Ciasto naprawdę dobre. Ale kolejne zrobię po swojemu... Trochę czuć sztuczność śnieżki i herbatników...

Pomysł na oryginalny obiad


Znalazłam ten przepis w gazecie z programem:) Oczywiście go lekko zmodyfikowałam... i tak powstały pyszne kotlecikowe zawiniątka.

Potrzebujemy:
3 parówki jedynki
0,5 kg mielonej łopatki z Lidla
kapusta pekińska - kilka liści
bułka tarta
przyprawy
jajko

Z mięsa mielonego robimy papkę - dodajemy jajo, odrobinę bułki tartej, dodajemy przyprawy i odstawiamy na jakiś czas.
Do gotującego się wrzątku wkładamy parę liści kapusty pekińskiej i gotujemy ok 1 -2 minuty. Następnie je suszymy i odcinamy białe twarde kawałki.
Parówki kroimy na pół - żeby je skrócić.

Kawałki parówki owijamy w liść kapusty. Następnie oklejamy to mielonym mięsem - tak aby powstał zawijasek - jak na foto. Smażymy wszystko na patelni ok 15 minut. Musimy pamiętać aby smażyć z każdej strony.
Idealne do pieczonych ziemniaczków albo ryżu.