Szukaj na tym blogu

wtorek, 16 grudnia 2014

Zielone ciasto czyli leśny mech





Ciasto zobaczyłam na fb pierwszy raz i od razu się zakochałam. Wygląda zabójczo. Jest pyszne i robi sensację :)



Potrzebujemy:

1 paczka mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
1 szklanka cukru 
0.5 szklanki oleju z winogron
2 szklanki mąki Basia
3 jajka
2 łyżeczki proszku lub sody
tortownica
papier do pieczenia 






Szpinak rozmrażamy, na drobniutkim sitku odcedzamy, żeby był jak najbardziej suchy. Ucieramy jajka z cukrem, dodajemy olej. Stopniowo dodajemy suche składniki. Na sam koniec dodajemy szpinak.
Piekłam w 180 stopniach, ok 45 minut. 
Po ostudzeniu ciasto kroimy na pół - górną warstwę kruszymy. Dolną nasączamy - jak najbardziej lubię mrożoną herbatą cytrynową - nestea lub ice tae.

KREM

pół opakowania mascarpone
śmietana 30 lub 36% - wielkość opakowania zależy ile chcesz mieć kremu w środku
cukier puder 
Wszystko razem miksujemy i kładziemy na dolną część ciasta. Na krem rozkładamy okruchy z góry ciasta.
Całość dekorujemy suszoną żurawiną lub pestkami granata.