Szukaj na tym blogu

wtorek, 6 listopada 2012

Przepis na tartę ze szpinakiem


Zdjęcie jest robione telefonem, dlatego proszę się nie zrażać. Tarta jest naprawdę smaczna :)

Kruche ciasto
125 g mąki
75 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
zimna woda
masło do smarowania formy

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do niej zimne masło i łączymy ze sobą, siekając składniki za pomocą noża.Dodajemy sól, cukier puder oraz niewielką ilość lodowatej wody i szybko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy w koło o średnicy o 6 cm większej niż średnica foremki.Przekładamy ostrożnie do foremki i dociskamy do brzegów (nadmiar ciasta należy odciąć – można z niego potem ewentualnie zrobić ozdobne obwódki na wierzchu tarty).Formę wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu nakłuwamy ciasto i nakładamy farsz

Farsz:
najlepiej świeży szpinak, albo mrożony
ser feta albo bałkański
ser żółty
czosnek
przyprawy

Na patelni podsmażamy szpinak z przyprawami i czosnkiem. Dodajemy ser feta lub bałkański i ewentualnie parę łyżek śmietany. Jak masa stanie się gładka nakładamy na ciasto.
Na wierzch - 5 minut przed końcem pieczenia dajemy utarty żółty ser.
Pieczemy w 180 stopniach ok 20 - 30 minut.

Łatwe szybkie ciasto bananowe

Naszło mnie ostatnio na ciasto jakiego jeszcze nie jadłam. I poszperałam w sieci i znalazłam przepis na ciasto bananowe.
Upiekłam... wyszło i jest pyszne.

Robi się je bardzo szybko, jest łatwe, tanie i potrzeba do niego naprawdę mało składników.

4 banany
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50 gram roztopionego masła
100 gram rodzynek

Banany rozgniatamy widelcem w misce. Dodajemy mąkę, sodę, cukier, jajko i masło. Mieszamy mikserem na niskich obrotach. Na koniec dodajemy rodzynki.
Ciasto wkładamy do blachy (pasztetowej czyli podłużnej), wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w 180 stopniach przez ok godzinę - do godziny i dziesięciu minut. Należy pilnować bo może się szybko przypalić.