Szukaj na tym blogu

wtorek, 6 listopada 2012

Przepis na tartę ze szpinakiem


Zdjęcie jest robione telefonem, dlatego proszę się nie zrażać. Tarta jest naprawdę smaczna :)

Kruche ciasto
125 g mąki
75 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
zimna woda
masło do smarowania formy

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do niej zimne masło i łączymy ze sobą, siekając składniki za pomocą noża.Dodajemy sól, cukier puder oraz niewielką ilość lodowatej wody i szybko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy w koło o średnicy o 6 cm większej niż średnica foremki.Przekładamy ostrożnie do foremki i dociskamy do brzegów (nadmiar ciasta należy odciąć – można z niego potem ewentualnie zrobić ozdobne obwódki na wierzchu tarty).Formę wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu nakłuwamy ciasto i nakładamy farsz

Farsz:
najlepiej świeży szpinak, albo mrożony
ser feta albo bałkański
ser żółty
czosnek
przyprawy

Na patelni podsmażamy szpinak z przyprawami i czosnkiem. Dodajemy ser feta lub bałkański i ewentualnie parę łyżek śmietany. Jak masa stanie się gładka nakładamy na ciasto.
Na wierzch - 5 minut przed końcem pieczenia dajemy utarty żółty ser.
Pieczemy w 180 stopniach ok 20 - 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz