Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 3 marca 2014

Francuska tarta ze świeżym szpinakiem



Super pomysł na kolację. Robi się szybko, jest sycąca i smaczna. Do tego ładnie wygląda. Czego chcieć więcej?!


                                                                       Składniki:

rolka ciasta francuskiego
czarne oliwki
łyżka majonezu
pomidor
trochę świeżego szpinaku lekko uduszonego na maśle
łosoś upieczony lub wędzony
mozzarella


Ciasto rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy majonezem i rozkładamy na nim resztę składników. Oprócz sera, ser wysypujemy ok 5 min przed wyjęciem z pieca.
Pieczemy w 200 stopniach ok 20 minut.

niedziela, 2 marca 2014

Przepis na gnocchi czyli kopytka po włosku w sosie serowym







Potrzebujemy:

1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
200 g mąki
żółtko


Na sos:
ser lazur zielony
camambert
ser żółty 
odrobina śmietany 30% lub mleko 3,2%


Ugotowane ziemniaki gnieciemy na papkę tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy żółtko i mąkę. Z tego wyrabiamy ciasto i formujemy w wałek, grubości ok 2 cm.
Lekko go spłaszczamy i kroimy na kawałki ok 2 na 3 cm.
Powstałe gnocchi lekko spłaszczamy widelcem, aby sos się ich dobrze trzymał.
Gotujemy we wrzącej wodzie, osolonej z odrobiną oliwy.
Wyjmujemy je kiedy wypłynął na wierzch (po ok 2 minutach od wypłynięcia)





Sos:
W rondelku rozgrzewamy śmietanę lub mleko. Wrzucamy posiekane sery - camamberta można obrać ze skórki, bo ona się nie roztapia. Sos jest gotowy kiedy sery się połączą.

Polewamy gnocchi i SMACZNEGO






Szybka ziemniaczana kolacja


Polecam pyszne ziemniaczane dachóweczki na kolację bądź jako dodatek do obiadu.
Potrzebujemy:

Ziemniaki
masło roztopione
ser żółty lub wersja light bułka tarta
sól

Ziemniaczki obieramy i kroimy w plastry ok 2 mm. Dużą blachę do pieczenia smarujemy roztopionym masłem, tak aby każdy fragment blachy był mokry od masła.
Ziemniaki układamy jakna foto - jak dachówki na dachu.


Solimy. I znowu polewamy roztopionym masłem. 
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.
10 minut przed zakończeniem pieczenia posypujemy żółtym serem lub bułką tartą.

                                                            SMACZNEGO !!!