Szukaj na tym blogu

niedziela, 2 marca 2014

Przepis na gnocchi czyli kopytka po włosku w sosie serowym







Potrzebujemy:

1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
200 g mąki
żółtko


Na sos:
ser lazur zielony
camambert
ser żółty 
odrobina śmietany 30% lub mleko 3,2%


Ugotowane ziemniaki gnieciemy na papkę tłuczkiem do ziemniaków. Następnie dodajemy żółtko i mąkę. Z tego wyrabiamy ciasto i formujemy w wałek, grubości ok 2 cm.
Lekko go spłaszczamy i kroimy na kawałki ok 2 na 3 cm.
Powstałe gnocchi lekko spłaszczamy widelcem, aby sos się ich dobrze trzymał.
Gotujemy we wrzącej wodzie, osolonej z odrobiną oliwy.
Wyjmujemy je kiedy wypłynął na wierzch (po ok 2 minutach od wypłynięcia)





Sos:
W rondelku rozgrzewamy śmietanę lub mleko. Wrzucamy posiekane sery - camamberta można obrać ze skórki, bo ona się nie roztapia. Sos jest gotowy kiedy sery się połączą.

Polewamy gnocchi i SMACZNEGO






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz