Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Szparagi i łosoś. Zdrowa kolacja




Składniki:

paczka zielonych szparagów
masło
cytryna
filet z łososia
śmietana 18%
cebula
tymianek
przyprawy


Wykonanie:
Szparagi:
Najlepszy sposób na genialne szparagi. Zawsze obieram szparagi. Następnie biorę w garść - lewą ręką za jeden koniec, prawą za prawy i łamię. Tam gdzie się szparag naturalnie łamie - tam trzeba złamać. Po obraniu myjemy.
Układamy na patelni na płasko i tak żeby każdy szparag leżał osobno. Zalewamy wodą, tak aby przykryć szparagi (lekko solimy) i gotujemy. Jak woda się kończy, dodajemy sporą łyżkę masła. Szparagi są gotowe jak są leciutko brązowawe - jakby podpieczone.

Łosoś:
Po umyciu łososia solimy go i pieprzymy białym pieprzem. W naczyniu żaroodpornym roztapiamy łyżkę masła. Układamy łososia z poukładaną na górze (pokrojoną w plastry) cebulą, tymiankiem. Wkładamy do ciepłego piekarnika - 180 stopni na 15 minut.
Następnie wyjmujemy naczynie i łososia zalewamy śmietaną. Pieczemy kolejne 25 minut.

Podajemy razem.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz