Szukaj na tym blogu

wtorek, 6 stycznia 2015

Efektowna kolacja. Tosty z łososiem i jajko w kokilkach z nadzieniem


Super wygląda, jest bardzo łatwa, elegancka i zaimponuje Twoim znajomym albo teściowej :)


Potrzebujemy:
Danie z jajek:
jajka, tyle jaj ile osób będzie jadło
świeży szpinak, po garstce na osobę
duża łyżka serka almette naturalnego - 1 na osobę
2 garstki startego żółtego sera - najlepiej cheddar (2 garstki na osobę), 
czosnek
masło do posmarowania naczynek i do podduszenia szpinaku
pieprz i sól
szczypior 


Kokilki smarujemy masłem. 
Szpinak umyty i bez łodyżek, podsmażamy chwilę na maśle. Szpinak odsączamy. Do serka dodajemy szczypior, czosnek, sól i pieprz.
Na dno kokilek dajemy szpinak. Na szpinak rozbijamy jedno surowe jajko. Na jajko dodajemy łyżkę serka. Całość posypujemy żółtym serem.
Pieczemy ok 12 - 15 minut w 180 stopniach. 



Tosty.
Potrzebujemy:
chleb tostowy
wędzonego łososia
koper
serek almette
mleko ok 2 łyżki (zależy na ile tostów, tu na 2 )
1 jajko
masło do usmażenia tostów


Jedną część tosta smarujemy serkiem, na to układamy wędzonego łososia, posypujemy koprem. Przykrywamy kromką chleba. Kroimy na pół, maczamy w rozbełtanym jajku z mlekiem i smażymy na rogrzanej patelni, aż tost będzie złoty.

Smacznego


Ten przepis z książki ani Starmach. Bardzo polecam jej przepisy. Łatwe i pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz