Szukaj na tym blogu

niedziela, 9 lutego 2014

Smaczny i elegancki obiad na niedzielę

Co niedzielę chodzimy na obiad do mojej mamy. Postanowiłam jej za to podziękować i zaprosiłam na obiad do nas. Nie chciałam zrobić niczego standardowego, więc postanowiłam trochę poeksperymentować.
Menu :

1. włoska sałatka owocowo - warzywna
2. Kurczak pieczony na butelce piwa
3. śmietanowy deser



                         Przystawka.

Potrzebujemy:
rukolę
wędzony łosoś
czerwony grapefruit
awokado
limetka
oliwa z oliwek


Umytą rukolę rozkładamy na talerzyku. Na niej układamy obrane i pokrojone awokado, pokrojonego łososia i obranego grapefruita. Polewamy sosem zrobionym z 1 limetki - sokiem, 2 łyżkami oliwy i odrobiną soli.



Kurczak pieczony z warzywami

Potrzebujemy:
kurczaka, ok 1.5 kilograma
2 marchewki
1 pietruszkę białą część
cukinię
4 spore ziemniaki
2 cebule
piwo w butelce - ja użyłam Lech free 2 sztuk
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżkę papryki ostrej
czosnek suszony
5 łyżek oliwy z oliwek
czarny pieprz
tymianek
majeranek


Przygotowujemy marynatę, którą nacieramy kurczaka. Mieszamy papryki, czosnek, tymianek, majeranek, pieprz, sól, oliwę. Najlepiej natrzeć kurczaka i zostawić na całą noc w lodówce.

Butelkę z piwem wkładamy do zlewu i zalewamy ciepłą wodą. Po jakiś 10 minutach spokojnie można zdjąć etykietę. Butelkę obmywamy z kleju.
Bierzemy dużą blachę z piekarnika. Wykładamy ją papierem do pieczenia. Warzywa, umyte, obrane i pokrojone w plastry lub kostkę układamy na blasze. Na środek blachy stawiamy butelkę z nabitym kurczakiem. Szyjką i butelki i kurczaka do góry.
Butelkę otwieramy. Możemy dorzucić dla aromatu ze 2 goździki do piwa.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy 1,5 godziny, jeśli kurak warzy 1,5 kilo.
Warzywa solimy i pieprzymy. Ja w trakcie pieczenia, polewałam kurczaka drugim piwem, które stało poza piekarnikiem.
Jeśli piwo z pieca się nie pieni, można dosypać do niego odrobinę soli.
Podczas pieczenia otwierałam piekarnik parokrotnie i polewałam mięso piwem.


Deser:

potrzebujemy:
śmietanę 30 lub 36%
gorzką czekoladę
mleczko w tubce śmietankowe
ciasteczka pełnoziarniste

Ubijamy śmietanę na sztywno z odrobiną cukru pudru. Ja na 4 osoby użyłam 2 śmietan 30% z lidla - takie małe kubeczki.
Użyłam także 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady, którą należy drobno posiekać nożem. Czekoladę dołożyć do śmietany ubitej, oraz dołożyć całą tubkę mleka. Delikatnie wymieszać całość. Ciastka drobno pokruszyć i wsypać do pucharków lub miseczek. Na to nałożyć krem i całość znowu posypać ciasteczkami. Trzymać w lodówce.

                                                                SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz