Szukaj na tym blogu

środa, 12 grudnia 2012

Tarta z mielonym mięsem i pieczarkami



Kupiłam mielone mięso i chciałam z niego zrobić coś niebanalnego... Udało się. Tarta wyszła nieziemsko dobra...

Potrzebujemy:

Farsz:
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki (z Lidla)
10 czarnych oliwek
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
majeranek
gałka muszkatołowa
sól i pieprz.

Mięso podsmażamy na patelni z przyprawami. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Jak lekko przestygnie wrzucamy do blendera. Do tego dodajemy oliwki i miksujemy. Całość wygląda jak masa na pasztet. Ale jest duuużo lepsza :)

Spód do tarty :

Kruche ciasto
125 g mąki
75 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki
szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
zimna woda
masło do smarowania formy


Formę do tarty smarujemy masłem. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do niej zimne masło i łączymy ze sobą, siekając składniki za pomocą noża .Dodajemy sól, cukier puder oraz niewielką ilość lodowatej wody i szybko zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy.
Wkładamy do formy ( ja upiekłam w tortownicy). Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu nakłuwamy widelcem. Rozkładamy farsz. Pieczemy 30 min w 180 stopniach.

Na 5 minut przed wyjęciem posypujemy żółtym serem i zielonym serem lazur.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz